Komisija

Malog svjetionika glasanjem više ne bira javnost već šira i uža komisija. Šira komisija sužava izbor svih pristiglih prijava na finaliste (Top 10). Komisija se sastoji od donatora, Malih svjetionika iz prošlih godina te pojedinaca iz područja poduzetništva i društvene odgovornosti koji su se istaknuli u svom području dugogodišnjim radom i znanjem. Članovi komisije su nepristrani i objektivni, te ne mogu podnijeti prijave, a u slučaju dobivanja prijava iz društava ili udruga u kojima djeluju, neće ih prihvatiti. Ocjenjivanje se vrši bez imena i osobnih podataka, samo na osnovu prijavljenih kategorija za svakog kandidata. Uža komisija između finalista odabire Malog svjetionika kojemu se dodjeljuje nagrada na javnom događaju krajem tekuće godine. Užu komisiju čine dva osnivača projekta i tri osobe odabrane između donatora, partnera i Malih svjetionika. Oni pobliže upoznaju kandidate osobno i preko snimljenih materijala te na kraju donose odluku o prvoplasiranom.

dr.sc. Kristijan Cinotti
Glavni partner i osnivač tvrtke Mazars Cinotti u Hrvatskoj i Srbiji

Kristijan ima više od 20 godina iskustva na poslovima revizije, financijskog i poreznog savjetovanja. Jedan je od predavača na Hrvatskom institutu za financije na temu financija, računovodstva i poreza. Niz godina je bio predsjednik Hrvatskog društva procjenitelja te je aktivan član Hrvatske revizorske komore i Hrvatske komore poreznih savjetnika. Ima licence za ovlaštenog revizora, poreznog savjetnika, procjenitelja i računovođu, te je ovlašteni sudski vještak za financije. Autor ili suautor je sljedećih knjiga: „Što poduzetnici moraju znati o  financijama?“, „Kako platiti manje poreza?”, „Kako se pripremiti za nadzor  porezne uprave?”, „Mazars porezni savjetnik“

Od 2013. godine kad je osnovan, Mazars njeguje vrijednosti integriteta, odgovornosti, poštenja, izvrsnosti, neovisnosti i vodstva. U poslovnoj je i društvenoj zajednici poznat po stručnosti i nesebičnom pomaganju, a jedan od većih projekata u kojima sudjeluje je Mali svjetionik kojega je zajedno s Ivanom Topčićem osnovao nakon prerane smrti Dr. Dražena Glavaša.

„Borimo se protiv pesimizma i uvjerenja da se poštenim radom ne može uspjeti. Želimo poslati poruku da se pošteni rad isplati, ohrabriti sve i skrenuti pozornost na sve djelatnike bez obzira na staž i branšu, jer kod nas ima puno malih svjetionika“.

Ivan Topčić
Osnivač i vlasnik tvrtke Tim kabel, osnivač Zaklade Rhema, pokretač projekta Mali svjetionik

Ivan je svoju karijeru započeo 1990. godine kada je zajedno sa svojom suprugom Mirjanom osnovao obiteljsku tvrtku Tim Kabel.

Vrijednosti kojima se tvrtka Tim Kabel vodi i u koje Ivan vjeruje da su put k uspjehu su težnja prema stalnom napretku, poštovanje i uvažavanje svakog dionika, povjerenje i pouzdanost, otvorena i kvalitetna komunikacija, poticanje kreativnosti i inovacija, slobode u odlučivanju te društvena odgovornost prema zajednici.

Interes za pomaganjem zajednici Ivan pokazuje i aktivnim radom u Zakladi Rhema, koju je osnovao sa suprugom 2014. godine s ciljem očuvanja kršćanskih vrednota i pružanja podrške društvenoj zajednici te pokretanjem projekta Mali svjetionik s Kristijanom Cinottijem kojim se svake godine nagrađuje izvrsne radnike u Hrvatskoj.

Mate Orlović
Mate Orlović
Mali svjetionik 2018. (1. mjesto)

Kao iskusni voditelj sigurnosti, Mate već godinama ima rukovoditeljske pozicije, a danas je dio tima za sigurnost Atlantic Grupe. Timu Malog svjetionika ostat će posebno drag jer je prvi dobitnik nagrade Dr. Dražen Glavaš.

“Svijet je prepun lijepih riječi. Puno je lakše govoriti, nego nešto zapravo učiniti. Puno je lakše izreći ili samo pomisliti na ono što želimo, nego taj naum provesti u djelo, dobro djelo koje će pritom možda ići na našu osobnu štetu, ali će to isto djelo nekom drugom donijeti sreću za koju je zaista malo potrebno.” “U skladu s navedenom izrekom djeluje naš kolega Mate Orlović.” – rekao je kolega u prijavi za Matu. 

Prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić
Redoviti profesor na Katedri za organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Na Fakultetu je počeo raditi 1998. godine, a Doktor znanosti je od 2007. godine. Mislav Ante ima bogato iskustvo u područjima menadžmenta, društveno odgovornog poslovanja poduzeća, strategija u menadžmentu, projektnom menadžmentu i dr.

Mislav Ante je dosad bio voditelj brojnih projekata unutar i izvan Fakulteta, savjetnik te nezavisni stručnjak za više hrvatskih poduzeća. U svojoj je karijeri radio na mnogim istraživanjima i razvoju društvene odgovornosti u gospodarstvu i upravo zato predstavlja jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih znanstvenika u tom području.

Mislav Ante je član stručnog žirija za Mali svjetionik od samog početka projekta i zbog svoje ekspertize predstavlja značajnu kariku u provedbi projekta.

Ivanka Pole
Ivanka Pole
Mali svjetionik 2020. (1. mjesto)

Ivanka je već dugi niz godina poznata prodavačica na Tisku u zagrebačkoj Dubravi. Uz svoje svakodnevne obaveze na poslu, kupci je najviše vole radi njene ljubaznosti i dobrote, a neki kažu kako im je i inspiracija te da im uljepša i najtmurnije dane.

Ivanka je nakon osvojene titule Malog svjetionika 2020. g. izjavila: Jednostavno obožavam ljude i volim komunicirati. Najtužnija sam kada netko samo dođe kupiti štogod i ne prozbori ni riječ.

Vali Marszalek
ESG Direktorica za Mazars Adria Regiju | Predsjednica uprave Global Compact Croatia

Vali ima bogato višegodišnje iskustvo u gotovo svim temama održivosti i ESG-a. Vodila je akceleratorske programe za tvrtke na različite teme kao što su integracija ciljeva održivog razvoja (SDG) u poslovne procese, postavljanje znanstveno utemeljenih klimatskih ciljeva (SBTi) i usvajanje politika raznolikosti i rodne ravnopravnosti. Nakon 6 i pol godina upravljanja Global Compact Mrežom Hrvatska, danas je predsjednica Upravnog odbora lokalne mreže ove najveće svjetske inicijative za korporativnu održivost. Od jeseni 2023. predaje na američkom fakultetu Rochester Institute of Technology – RIT Croatia kolegij Poslovna etika i društveno odgovorno poslovanje.

U Mazarsu, Vali pomaže tvrtkama odgovoriti na nove EU propise i zahtjeve za izvještavanje prema Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i Europskim standardima (ESRS), te je treću godinu za redom član stručnog žirija za Mali svjetionik.

Dr.sc. Mirela Alpeza
CEPOR

Dr.sc. Mirela Alpeza je redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku gdje unazad 20 godina predaje i istražuje poduzetništvo. Posebno područje njenog interesa su obiteljsko poduzetništvo i generacijska tranzicija.

Direktorica je Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća (CEPOR) u Zagrebu.

Pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj podrška poduzetnicima kod prijenosa poslovanja: Centar za obiteljska poduzeća, Forum obiteljskih poduzeća, Klub kupaca malih i srednjih poduzeća, istraživanje Business Transfer Barometar, te SENTOR – Klub poduzetnika seniora.

(Ko)autorica je publikacija Prijenos poslovanja – minivodič za poslovnu zajednicu i Izazovi prijenosa poslovanja u malim i srednjim poduzećima.

Održala je brojne radionice i savjetovanja za vlasnike tvrtki koji planiraju odlazak u mirovinu o definiranju najbolje izlazne strategije iz biznisa.

Najveću satisfakciju pronalazi u kreiranju platformi koje povezuju ljude spremne na međusobnu suradnju i rast kroz razmjenu znanja i iskustava.

Završila je obuku za medijatora.

Sa suprugom i tri kćeri živi u Zagrebu.

Irena Rončević
Mali svjetionik 2021. (2. mjesto)

Irena dolazi iz Lumbarde, supruga je i majka dvojice sinova. Iako je 2001. diplomirala na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Opatiji, život ju je usmjerio na jedan drugi put te se kroz razne edukacije i usavršavanja odlučila posvetit radu s djecom s teškoćama.

Zadnjih 11 godina volontira u Humanitarnoj udruzi Kap u moru Korčula, a zadnjih 5 godina radi kao pomoćnik u predškolskom odgoju s djecom s teškoćama u razvoju.

Voli reći da to što radi nije posao, već poziv bez kojeg ne može zamisliti svakodnevnicu. Veseli ju svaki dječji osmijeh, uspjeh i napredak jer su oni za nju mali heroji. Udruga je mjesto gdje je Irena pronašla mir i jednostavnost te se veseli svakom novom danu i ne bi se mogla zamisliti nigdje drugdje.

Zvjezdana Novina Repovečki
Zvjezdana Novina Repovečki
Mali svjetionik 2020. (2. mjesto)

Zvjezdana je djelatnica u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i svakodnevica joj je rad s učenicima koji imaju poremećaje iz autističnog spektra.

Zvjezdanu je prijavila kolegica koja za nju kaže da ju je teško opisati u par riječi i da je radnica koja voli svoj posao, svaki novi dan se trudi biti što bolja na poslu, vedra je i draga osoba i svakako Mali svjetionik.

Zvjezdana o nagradi: „Bitno je reći da je ova nagrada motivacija za još predaniji rad dalje, osobito u području u kojem ja radim, a to su djeca s teškoćama u razvoju.“

Jodi Glavaš
Magistra pedagogije i teologije

Jodi je Amerikanka koja se udala za Hrvata i već 23 godine živi u Hrvatskoj. Dugi niz godina bila je dijelom udruge Partner, zajedno sa svojim suprugom Draženom Glavašem po kojem je i nazvana nagrada u sklopu projekta Mali svjetionik.

Majka je trojice sinova od kojih su dva već studenti. U svom životu i radu uvijek je davala podršku ideji i viziji svoga supruga za ‘inspiraciju integriteta u svakodnevnom životu i radu.’ Po struci je magistra pedagogije i teologije.

Trenutno radi u udruzi Fokus kao podrška radu s poslovnim ljudima te radu sa ženama.

Ivana Delić
Mali svjetionik 2022. (Top 10)

Ivana je po zanimanju dentalna asistentica. Radi u Implant dental centru Ružević u Splitu.

Za nju kolege kažu: “Naša kolegica Ivana uvijek je vedra i nasmijana. Sa svojim pričama iz svakodnevnog života, puno puta nas navede na razmišljanja i želju da pomognemo drugima oko sebe, baš kao što to i ona nesebično radi. Spremna je saslušati, dati savjet, oraspoložiti te kad imaš loš dan, utješiti. Osoba je od povjerenja, što je iznimno važno za naš kolektiv. Uvijek spremna pomoći,u bilo kojoj situaciji. Naš je glavni organizator kada je nekom od kolega potrebna pomoć (bilo psihološka, bilo financijska). Zaista, osoba od koje se može svakodnevno učiti.”

Nataša Šantić
Mali svjetionik 2022. (1. mjesto)

Nataša je profesorica vjeronauka u Ekonomskoj školi Braća Radić u Đakovu.

Za nju je u prijavi kolegica rekla sljedeće: “Nataša je predana i motivirana u svome radu, čuvar je ugleda i promicanja ustanove u kojoj radi. Savjesna, ne propušta ni jedan zadatak, precizna, pedantna, točna, sistematična, požrtvovna i uporna. Ona je uvijek „u akciji“ i mislim da je tu temelj i ključ njenog uspjeha. Kontinuirano se stručno usavršava u svom području, sudjeluje na brojnim edukacijama. Spremna je podijeliti svoje znanje i vještine a da ništa ne očekuje zauzvrat, pomoći pri ostvarivanju ciljeva i misije te dosegnuti viziju svih i sa svima s kojima surađuje. Kad god netko treba neku informaciju, zna da je može kod nje pronaći, jer ona piše sve zapisnike sa sjednica, redovito bilježi sva događanja. Prava je perfekcionistica, zabavna i zanimljiva, svjesna svojih kvaliteta, ali ih ne ističe. Odlikuje ju izuzetno velika hrabrost i entuzijazam, nikada ne odustaje prije postizanja cilja i završetka planiranih aktivnosti. Uvijek drži situaciju pod kontrolom te smireno rješava konflikte koji su neizbježni u svakodnevici.”

Ana Madžar
Mali svjetionik 2022. (3. mjesto)

Ana radi u Osnovnoj školi Ljubljanica Zagreb

“Teta Ana je spremačica u našoj školi dugi niz godina. Predivna i topla osoba, spremna uvijek pomoći. Profesori, roditelji, kolege i naravno naša dječica je obožavaju. Osoba koja uvijek nosi osmijeh, šalu i lijepu riječ i naravno kod sebe uvijek ima slatkiš za razveseliti naše mališane. Uvijek je tu da dočeka dječicu i da ih isprati iz škole, a pri tome im udjeli savjet. Pa, tko je ne bi poslušao? Nije joj problem i skupljati sličice, stickere i razmjenjivati se s njima kako bi im olakšala svaki trenutak u školi. Prijavljujem tetu Anu jer smatram da je stvarno zaslužila nagradu, ne samo radnik godine, nego i osoba godine, osoba stoljeća.” – za Anu je napisala kolegica.

Željana Jurišić
Željana Jurišić
Voditeljica odjela Ljudskih resursa u Tokić d.o.o.

Željana se u ulozi Voditeljice odjela Ljudskih resursa počela razvijati i prije početka profesionalne karijere. Kroz posljednjih šest godina iskustvo je gradila prateći organizaciju Tokić Grupe, s kojom je iskoračila prema broju zaposlenika koji se udvostručio, a poslovanje je istovremeno izašlo na međunarodno tržište. Fokusirano i koncizno, Željana spaja formalnost organizacijske strukture i neformalne odnose, prateći zaposlenike u njihovom poslovnom razvoju. Fokusirana na razvoj zaposlenika kroz edukaciju i poslovni put kroz kompaniju, voli zaključiti kako se poslovno ne smije odražavati na privatno, ali da je ljudski očekivati da privatne okolnosti utječu na poslovne.

Uz poznavanje ekonomije i menadžerske informatike, u kombinaciji s afinitetima prema prirodi, druženju i svemu što homogenizira ljudske vrijednosti, Željana upravljanje ljudskim resursima ne obnaša kao funkciju, već vjeruje da to živi kao poziv. 

Mirjana Zgrablić Matika
Mali svjetionik 2023. (1. mjesto)

“Samo je ono tvoje što si drugima dala”, njen je životni moto.

Mirjana radi kao medicinska sestra u ordinaciji opće prakse u Pazinu. U braku je 40 godina i majka je troje djece. Kao medicinska sestra radi već 43 godine i smatra da u svakom poslu, pa tako i u njenom, osmijeh otvara sva vrata ovog svijeta, a ništa ne košta. Stoga na taj način, kada je to god moguće, prima pacijente. Prema njima se nastoji ponašati onako  kako bi i sama željela da se prema njoj netko ponaša kada dođe u bilo koju zdravstvenu ustanovu. Nije joj teško objasniti, ponoviti ili napisati ako netko nije razumio. Kaže: “Svi  mi u životu imamo i teške trenutke, ali pacijenti za to nisu krivi i zato poštujmo ih jer već sutra ili danas i mi možemo biti  pacijent. Isto tako moram naglasiti da imamo nebrojeno puno jako dobrih medicinskih sestara, liječnika i drugog medicinskog osoblja i svima od srca hvala!”

Ivana Bilić
Mali svjetionik 2023. (Top 10)

Ivana radi kao profesorica biologije i kemije u OŠ Petra Berislavića u Trogiru.

Članica je Županijskog povjerenstva za Natjecanje iz kemije. Prošle godine stekla je zvanje učitelj – mentor. U suradnji s učenicima osmislila je projekt kako izraditi suvenir u obliku rafijola. Suvenir se radi od eko materijala pri čemu iskorištava već rabljeni papir npr. od pismenih testova učenika iz prethodne školske godine. Doista inovativno! Prihode od prodaje suvenira uvijek šalje misionaru koji djeluje u Ruandi.

Članica je Udruge Trogirski cvit koja radi na očuvanju baštine grada Trogira te je uz podršku ravnateljice uključila i svoju školu u projekt očuvanja baštine. Uz sve to, povremeno organizira radionice u Gradskoj knjižnici Trogir.

Krešimir Segher
Mali svjetionik 2023. (Top 10)

Krešimir radi u firmi OBO Bettermann d.o.o., Trnovec Bartolovečki, i nedavno je promaknut na mjesto Voditelja unutarnje prodaje.

Krešimir je veoma topla i komunikativna osoba koja u firmi u kojoj radi doista jest ono što kaže njegova poslovna kolegica Suzana: “Dobri duh OBO Bettermanna”. Krešimir je počeo raditi u firmi doslovno od dna (slaganje registratora) te je napredovao do voditelja unutarnje prodaje. Do toga je došao svojim radom, dao se voditi i učiti, ne predaje se lako. Pozitivno je što želi nešto napraviti i kad gleda u cilj, on ga i ostvaruje. Kvaliteta posla to dokazuje, kao i zadovoljni klijenti i suradnici.

Njegova primarna vještina je i kvalitetna komunikacija s klijentima, kupcima s kojima radi ponude ili rješavaju određene probleme, npr. biti strpljiv dok druga strana nema strpljenja ni živce, te svojim umirujućim tonom i elokventnošću riješi svaki problem. Ono što je stvarno pohvalno jest njegova mirnoća i staloženost kojom rješava probleme, nikad ne dajući dojam da mu je teško i sve okrene na lijep i pozitivan način, koliko god to teško bilo i situacija zahtijevala. 

Tanja Čuček
Mali svjetionik 2023. (Top 10)

Tanja radi kao prodavačica u Tisku u KBC Sveti Duh u Zagrebu. Svojim ponašanjem, svojom privrženosti poslu i načinu na koji ga obavlja inspiracija je ne samo kolegama, već i mnogobrojnim kupcima koji ulaze u njen kiosk. Za svakoga ima strpljenja, razumijevanja, pamti što kupuju, pamti njihove priče i to ju čini iznimnom prodavačicom, prijateljicom. Postala je “dobri duh” bolnice kojoj se rado obraćaju bolnički radnici za razgovor, a i pacijenti za pomoć i rasterećenje u svojim ponekad teškim situacijama.

“U svome ophođenju pokušava razumjeti sugovornike i ako treba suosjećati s njima. Šarm i zaigranost, trenutno prijateljstvo koje zrači iz nje ostavlja dojam kao da smo doma. U razgovoru s njom stječe se dojam kao da se dobro poznajemo. I svejedno taj prijateljski stav povezan je sa poštovanjem onih drugih. Iako je posao, okolnosti i bolest ponekad vrlo teški i ozbiljni koji ju okružuju, uspijeva razveseliti one sa druge strane pulta što je rezultiralo velikim oduševljenjem i zahvalom teško bolesnih i neizlječivih bolesnika koji su zaslužili dobrote koju im prodavačica Čuček pruža.  U sebi ima ono nešto iskreno što se ne može odglumiti nego je to jednostavno prekrasan dio nje. To se može nazvati DOBRO srce. Optimizam i jednostavnost koju širi obasjava i pokazuje put i zato ju možemo nazvati  pravim malim (velikim) svjetionikom.”, kaže Tanjina kolegica.

Milena Hergotić
Mali svjetionik 2023. (Top 10)

Milena je zaposlenica MUP-a, PU Čakovec. Izuzetno je karizmatična osoba koja odiše pozitivnom energijom gdje god se pojavi. Svojom dugogodišnjom karijerom kao policajka, stekla je reputaciju kao neustrašiva i odlučna osoba koja nikada neće odustati dok ne riješi svaki problem koji joj se nađe na putu.

Za svoju službu odlikovana je 2012.g. “Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu” te “Nagradom za izniman doprinos suzbijanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja te dodatni doprinos povjerenju u policiji i javnom predstavljanju policije” 2023. i 2024. godine.

Milena je majka trima kćerima (19, 21, 23), što je veliki izazov, no ona se s tim izazovom suočava hrabro i sa smislom za humor. Ona se trudi da njezine kćeri imaju sve što im treba te da im pruži podršku u svim životnim situacijama. Milena svoje kćeri uči odgovornosti, poštenju i samostalnosti, te je izvanredan primjer samohrane majke koja svojim primjerom pokazuje kako se s odgovornošću i posvećenošću može uspješno odgajati djecu. 

Tomislav Stunić
Mali svjetionik 2023. (Top 10)

Tomislav je po zanimanju instruktor vožnje. Radi u Zagrebu i vrlo je tražen instruktor s izvrsnim preporukama. Posebno je posvećen poučavanju vožnji osoba s invaliditetom.

O Tomislavu pohvalno priča bivši polaznik auto-škole, danas uspješan vozač: “Rijetko tko se usudi raditi s osobama s invaliditetom i osposobljavati i najteže vrste dijagnoza za vozilo i zato je u tome Tomislav naš superheroj. Kao osoba s invaliditetom i njegov kandidat za vožnju, imao sam i sam nedoumice trebam li nastaviti jer nije išlo. Tomislav me hrabrio, bodrio i bezuvjetno vjerovao u mene. 

U njemu sam dobio čovjeka kojem vjerujem, prijatelja, ali i savjetnika za sigurnu vožnju. Da mi je netko rekao da instruktor može postati životni prijatelj i oplemeniti trenutke, ne bih mu vjerovao. Sve se to dogodilo zato što Tomislav Stunić svoj posao radi s ljubavlju i predanosti. Sada unatoč dijagnozi znam da mogu sve.”

Tomislav je otac dviju prekrasnih djevojčica s kojima uživa provoditi slobodno vrijeme.