Komisija

Malog svjetionika glasanjem više ne bira javnost već šira i uža komisija. Šira komisija sužava izbor svih pristiglih prijava na finaliste (Top 10). Komisija se sastoji od donatora, Malih svjetionika iz prošlih godina te pojedinaca iz područja poduzetništva i društvene odgovornosti koji su se istaknuli u svom području dugogodišnjim radom i znanjem. Članovi komisije su nepristrani i objektivni, te ne mogu podnijeti prijave, a u slučaju dobivanja prijava iz društava ili udruga u kojima djeluju, neće ih prihvatiti. Ocjenjivanje se vrši bez imena i osobnih podataka, samo na osnovu prijavljenih kategorija za svakog kandidata. Uža komisija između finalista odabire Malog svjetionika kojemu se dodjeljuje nagrada na javnom događaju krajem tekuće godine. Užu komisiju čine dva osnivača projekta i tri osobe odabrane između donatora, partnera i Malih svjetionika. Oni pobliže upoznaju kandidate osobno i preko snimljenih materijala te na kraju donose odluku o prvoplasiranom.

Kristijan Cinotti
Glavni partner i osnivač poduzeća Mazars u Hrvatskoj

Od 2013. godine kad je osnovan, Mazars njeguje vrijednosti integriteta, odgovornosti, poštenja, izvrsnosti, neovisnosti i vodstva. U poslovnoj je i društvenoj zajednici poznat po stručnosti i nesebičnom pomaganju, a jedan od većih projekata u kojima sudjeluje je Mali svjetionik kojega je zajedno s Ivanom Topčićem osnovao nakon prerane smrti Dr. Dražena Glavaša.

„Borimo se protiv pesimizma i uvjerenja da se poštenim radom ne može uspjeti. Želimo poslati poruku da se pošteni rad isplati, ohrabriti sve i skrenuti pozornost na sve djelatnike bez obzira na staž i branšu, jer kod nas ima puno malih svjetionika“.

Ivan Topčić
Osnivač i vlasnik tvrtke Tim kabel, osnivač Zaklade Rhema, pokretač projekta Mali svjetionik

Ivan je svoju karijeru započeo 1990. godine kada je zajedno sa svojom suprugom Mirjanom osnovao obiteljsko poduzeće Tim Kabel.

Vrijednosti kojima se poduzeće Tim Kabel vodi i u koje Ivan vjeruje da su put k uspjehu su težnja prema stalnom napretku, poštovanje i uvažavanje svakog dionika, povjerenje i pouzdanost, otvorena i kvalitetna komunikacija, poticanje kreativnosti i inovacija, slobode u odlučivanju te društvena odgovornost prema zajednici.

Interes za pomaganjem zajednici Ivan pokazuje i aktivnim radom u Zakladi Rhema, koju je osnovao sa suprugom 2014. godine s ciljem očuvanja kršćanskih vrednota i pružanja podrške društvenoj zajednici te pokretanjem projekta Mali svjetionik s Kristijanom Cinottijem kojim se svake godine nagrađuje izvrsne radnike u Hrvatskoj.

Mate Orlović
Mate Orlović
Mali svjetionik 2018. (1. mjesto)

Kao iskusni voditelj sigurnosti, Mate već godinama ima rukovoditeljske pozicije, a danas je dio tima za sigurnost Atlantic Grupe. Timu Malog svjetionika ostat će posebno drag jer je prvi dobitnik nagrade Dr. Dražen Glavaš.

“Svijet je prepun lijepih riječi. Puno je lakše govoriti, nego nešto zapravo učiniti. Puno je lakše izreći ili samo pomisliti na ono što želimo, nego taj naum provesti u djelo, dobro djelo koje će pritom možda ići na našu osobnu štetu, ali će to isto djelo nekom drugom donijeti sreću za koju je zaista malo potrebno.” “U skladu s navedenom izrekom djeluje naš kolega Mate Orlović.” – rekao je kolega u prijavi za Matu. 

Prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić
Redoviti profesor na Katedri za organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Na Fakultetu je počeo raditi 1998. godine, a Doktor znanosti je od 2007. godine. Mislav Ante ima bogato iskustvo u područjima menadžmenta, društveno odgovornog poslovanja poduzeća, strategija u menadžmentu, projektnom menadžmentu i dr.

Mislav Ante je dosad bio voditelj brojnih projekata unutar i izvan Fakulteta, savjetnik te nezavisni stručnjak za više hrvatskih poduzeća. U svojoj je karijeri radio na mnogim istraživanjima i razvoju društvene odgovornosti u gospodarstvu i upravo zato predstavlja jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih znanstvenika u tom području.

Mislav Ante je član stručnog žirija za Mali svjetionik od samog početka projekta i zbog svoje ekspertize predstavlja značajnu kariku u provedbi projekta.

Ivanka Pole
Ivanka Pole
Mali svjetionik 2020. (1. mjesto)

Ivanka je već dugi niz godina poznata prodavačica na Tisku u zagrebačkoj Dubravi. Uz svoje svakodnevne obaveze na poslu, kupci je najviše vole radi njene ljubaznosti i dobrote, a neki kažu kako im je i inspiracija te da im uljepša i najtmurnije dane.

Ivanka je nakon osvojene titule Malog svjetionika 2020. g. izjavila: Jednostavno obožavam ljude i volim komunicirati. Najtužnija sam kada netko samo dođe kupiti štogod i ne prozbori ni riječ.

Vali Marszalek
ESG Direktorica za Mazars Adria Regiju | Predsjednica uprave Global Compact Croatia

Vali ima bogato višegodišnje iskustvo na gotovo svim temama iz domene održivosti i ESG (environmental, social, governance), radeći s poduzećima na procjeni utjecaja na okoliš i društvo, izvješćivanju, razvoju strategije održivosti i integriranju održivosti u strateške poslovne planove. Vodila je akceleratorske programe za poduzeća na temu integriranja ciljeva održivosti u poslovne procese, postavljanje znanstveno utemeljenih klimatskih ciljeva i usvajanja politika raznolikosti i rodne ravnopravnosti.

Od 2016. do 2022. obnašala je funkciju izvršne direktorice Global Compact Mreže Hrvatska, a od ove godine je predsjednica uprave istog društva.

Irena Rončević
Mali svjetionik 2021. (2. mjesto)

Irena dolazi iz Lumbarde, supruga je i majka dvojice sinova. Iako je 2001. diplomirala na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Opatiji, život ju je usmjerio na jedan drugi put te se kroz razne edukacije i usavršavanja odlučila posvetit radu s djecom s teškoćama.

Zadnjih 11 godina volontira u Humanitarnoj udruzi Kap u moru Korčula, a zadnjih 5 godina radi kao pomoćnik u predškolskom odgoju s djecom s teškoćama u razvoju.

Voli reći da to što radi nije posao, već poziv bez kojeg ne može zamisliti svakodnevnicu. Veseli ju svaki dječji osmijeh, uspjeh i napredak jer su oni za nju mali heroji. Udruga je mjesto gdje je Irena pronašla mir i jednostavnost te se veseli svakom novom danu i ne bi se mogla zamisliti nigdje drugdje.

Jasmin Avdagić
Odvjetnik

Jasmin je osnivač i vlasnik odvjetničkog ureda u Šibeniku koji posluje od 2004. godine. Područje ekspertize mu je ugovorno pravo, radno pravo, nekretnine i projekti, trgovačko pravo i pravo društava, parnično pravo, M&A, restrukturiranje i stečaj, itd.

Član je Hrvatske odvjetničke komore i cijenjeni kolega u društvenoj i gospodarskoj zajednici. Uz mnoge aktivnosti u karijeri, podržava i projekt Mali svjetionik.

Dr. sc. Mirela Alpeza
Izvanredna profesorica na UNESCO Katedri za poduzetničko obrazovanje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Mirela je doktorirala 2009. godine na temu uloge zaposlenika na svim organizacijskim razinama u procesima skeniranja okruženja u cilju unapređenja konkurentnosti poduzeća. Od 2011. godine direktorica je Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća u Zagrebu (CEPOR).

U posljednjih 10-ak godina aktivno promovira problematiku obiteljskog poduzetništva u Hrvatskoj i EU, te kreira programe podrške održivosti malih i srednjih poduzeća kroz generacije. Članica je Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća (TRANSEO) i Europskog vijeća za mala poduzeća i poduzetništvo (ECSB).

Zvjezdana Novina Repovečki
Zvjezdana Novina Repovečki
Mali svjetionik 2020. (2. mjesto)

Zvjezdana je djelatnica u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i svakodnevica joj je rad s učenicima koji imaju poremećaje iz autističnog spektra.

Zvjezdanu je prijavila kolegica koja za nju kaže da ju je teško opisati u par riječi i da je radnica koja voli svoj posao, svaki novi dan se trudi biti što bolja na poslu, vedra je i draga osoba i svakako Mali svjetionik.

Zvjezdana o nagradi: „Bitno je reći da je ova nagrada motivacija za još predaniji rad dalje, osobito u području u kojem ja radim, a to su djeca s teškoćama u razvoju.“

Ana Soldo
Generalna direktorica DS Smith (Hrvatska i Bosna i Hercegovina).

Ana ima 20 godina poslovnog iskustva te je članica Uprave DS Smith Belišće Croatia. Ana već dugi niz godina u svom poduzeću zastupa unapređenje poslovanja te je zbog uspješnog upravljanja poslovnim procesima i poslovanjem u cjelini prepoznata i u brojnim kategorijama nagrada. Tako je njeno poduzeće osvojilo Zlatnu kunu za najbolju veliku tvrtku u regiji tri godine zaredom, nagradu Kristalna kuna za najuspješniju tvrtku tri godine zaredom te nagradu Zlatni ključ za najvećeg izvoznika 2016. – 2018.

Ana je i sama nositeljica titule Menadžer godine 2019. u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA. U poslovnoj i društvenoj zajednici Ana je poznata po istaknutoj osviještenosti i poticanju održivog poslovanja. Kroz svoje poslovno djelovanje promiče poslovni model vezan za proizvodnju vrhunske ambalaže koja se može potpuno reciklirati i približiti se ideji „nulte stope otpada“.

Ivan Pehar
Osnivač i vlasnik TRCZ Grupe

Ivan je rođen 1966. godine, a studirao je na Fakultetu prometnih znanosti. Karijeru je započeo u društvu INA OKI, a poduzetnik je postao 1991. godine, kada je osnovao Pehar Promet. 1994. g. osnovao je TRCZ automobile (bivši Tehnički servisni centar Zagreb), a od 2012. g. predsjednik je Nadzornog odbora TRCZ Grupe.

Ivan je uz brojne aktivnosti i bogato iskustvo u gospodarskom i društvenom životu aktivan i kroz projekt Mali svjetionik, kojem pruža podršku od 2020. godine.

Jodi Glavaš
Magistra pedagogije i teologije

Jodi je Amerikanka koja se udala za Hrvata i već 23 godine živi u Hrvatskoj. Dugi niz godina bila je dijelom udruge Partner, zajedno sa svojim suprugom Draženom Glavašem po kojem je i nazvana nagrada u sklopu projekta Mali svjetionik.

Majka je trojice sinova od kojih su dva već studenti. U svom životu i radu uvijek je davala podršku ideji i viziji svoga supruga za ‘inspiraciju integriteta u svakodnevnom životu i radu.’ Po struci je magistra pedagogije i teologije.

Trenutno radi u udruzi Fokus kao podrška radu s poslovnim ljudima te radu sa ženama.

Ivana Delić
Mali svjetionik 2022. (Top 10)

Ivana je po zanimanju dentalna asistentica. Radi u Implant dental centru Ružević u Splitu.

Za nju kolege kažu: “Naša kolegica Ivana uvijek je vedra i nasmijana. Sa svojim pričama iz svakodnevnog života, puno puta nas navede na razmišljanja i želju da pomognemo drugima oko sebe, baš kao što to i ona nesebično radi. Spremna je saslušati, dati savjet, oraspoložiti te kad imaš loš dan, utješiti. Osoba je od povjerenja, što je iznimno važno za naš kolektiv. Uvijek spremna pomoći,u bilo kojoj situaciji. Naš je glavni organizator kada je nekom od kolega potrebna pomoć (bilo psihološka, bilo financijska). Zaista, osoba od koje se može svakodnevno učiti.”

Nataša Šantić
Mali svjetionik 2022. (1. mjesto)

Nataša je profesorica vjeronauka u Ekonomskoj školi Braća Radić u Đakovu.

Za nju je u prijavi kolegica rekla sljedeće: “Nataša je predana i motivirana u svome radu, čuvar je ugleda i promicanja ustanove u kojoj radi. Savjesna, ne propušta ni jedan zadatak, precizna, pedantna, točna, sistematična, požrtvovna i uporna. Ona je uvijek „u akciji“ i mislim da je tu temelj i ključ njenog uspjeha. Kontinuirano se stručno usavršava u svom području, sudjeluje na brojnim edukacijama. Spremna je podijeliti svoje znanje i vještine a da ništa ne očekuje zauzvrat, pomoći pri ostvarivanju ciljeva i misije te dosegnuti viziju svih i sa svima s kojima surađuje. Kad god netko treba neku informaciju, zna da je može kod nje pronaći, jer ona piše sve zapisnike sa sjednica, redovito bilježi sva događanja. Prava je perfekcionistica, zabavna i zanimljiva, svjesna svojih kvaliteta, ali ih ne ističe. Odlikuje ju izuzetno velika hrabrost i entuzijazam, nikada ne odustaje prije postizanja cilja i završetka planiranih aktivnosti. Uvijek drži situaciju pod kontrolom te smireno rješava konflikte koji su neizbježni u svakodnevici.”

Renata Štimac
Mali svjetionik 2021. (3. mjesto)

Majka dvoje djece. Vlasnica dućana u Perušiću. Tamo gdje bi mnogi odustali i posustali, ona je hrabro i s vjerom u uspjeh realizirala svoj naum i iz ničega stvorila sebi radno mjesto. Kod nje možete kupiti najslađe smokve iz Dalmacije, najsočnije lubenice iz Neretve i sve to sa širokim osmjehom koji će vam bez ikakve sumnje uljepšati dan. Žena poput nje treba služiti na primjer svima nama koji ponekad posustanemo, svim ženama koje ne vide izlaz, koje nemaju ničiju podršku. Ima nade, a Renata je živi dokaz!

Ana Madžar
Mali svjetionik 2022. (3. mjesto)

Ana radi u Osnovnoj školi Ljubljanica Zagreb

“Teta Ana je spremačica u našoj školi dugi niz godina. Predivna i topla osoba, spremna uvijek pomoći. Profesori, roditelji, kolege i naravno naša dječica je obožavaju. Osoba koja uvijek nosi osmijeh, šalu i lijepu riječ i naravno kod sebe uvijek ima slatkiš za razveseliti naše mališane. Uvijek je tu da dočeka dječicu i da ih isprati iz škole, a pri tome im udjeli savjet. Pa, tko je ne bi poslušao? Nije joj problem i skupljati sličice, stickere i razmjenjivati se s njima kako bi im olakšala svaki trenutak u školi. Prijavljujem tetu Anu jer smatram da je stvarno zaslužila nagradu, ne samo radnik godine, nego i osoba godine, osoba stoljeća.” – za Anu je napisala kolegica.

Anita Kanđera
Poslovna i marketing savjetnica

Anita je stručnjakinja za osobnu i poslovnu organizaciju, internet marketing i prodaju.

Autorica je online i mentorskog programa za (buduće) poduzetnike kroz koji je više od 100 polaznika promijenilo način razmišljanja, organiziralo svoje vrijeme te pokrenulo ili razvilo svoj posao. Prije otvaranja obrta 2018. godine radila je na pozicijama prodaje i marketinga za njemačko govorno područje te je tako stekla bogato znanje i usavršila vještine organizacije, koordinacije, upravljanja i planiranja.

Danas je edukatorica upravljanja vremenom, savjetnica za profesionalni razvoj i mentorica, voditeljica marketinga za Global Leadership Summit i Fokus Partner u Hrvatskoj zadužena za razvoj brenda i digitalne komunikacije, a od 2022. savjetuje i koordinira marketinške aktivnosti GLN tima u 33 europske zemlje.

Njezina strast leži u prenošenju znanja i iskustva o tome kako stvoriti, organizirati i razviti autentično poslovanje u skladu s etičkim vrijednostima koje će služiti nama i našoj zajednici.