Neven Žagar malisvjetionik.hr

Neven Žagar

Kandidat 9
Firma:
ACI d.d.
Prijavnica:
Žagar
Video:
Neven Žagar
Neven Žagar
Firma: ACI d.d.
Prijavnica: Neven Žagar
Neven Žagar
Neven Žagar
‘Prijava kolege Žagar Nevena zaposlenog u tvrtki ACI d.d. na natječaj Mali svjetionik.’

M Kolega Neven Žagar stalno je zaposlen od 2001. godine u tvrtki ACI d.d. iako njegovi kontakti s ljudima i ovom tvrtkom sežu u malo dalju povijest kada je svojim nesebičnim doprinosom kao jedriličar u Yacht Clubu Croatia pomagao oko organizacije raznih regata i pripreme jedrilica za natjecanja. Tijekom bavljenja jedrenjem u YCC-u pokazao je poseban interes oko plovila i svega vezanog uz klub, te je dobio poziv od strane ACI d.d. da sudjeluje u organizaciji u ISAF MATCH RACING svjetskog prvenstva 2000. godine u Splitu. Na tom natjecanju Neven je pokazao svu svoju spretnost, inventivnost, brzinu i požrtvovnost te je dobio ponudu za stalan posao u ACI-ju koju je prihvatio.

Rad – stvarna priča o tome kako je kandidat pokazao da njeguje i promiče vrijednost rada

Nevena su u ACI-ju zapadale razne radne dužnosti i bez obzira radilo se o pripremi plovila za regatu, što je iznimno odgovoran posao, ili pripremanje paketa s promidžbenim materijalima za distribuciju po marinama on je svaki posao obavljao brzo i kvalitetno. Nikada nije bilo pritužbi da je nešto loše ili krivo napravio ali ni on se nikada nije žalio da je neki posao „manje vrijedan“ odnosno ispod nivoa njegovih sposobnosti. Neven sve radne zadatke izvršava jednakim trudom i bez pogovora te upravo takvim pristupom promiče vrijednosti rada.

Poštenje – stvarna priča o tome kako je kandidat pokazao da njeguje i promiče vrijednost poštenje

Sigurno je da je Neven pošten čovjek, i to za njega nije pitanje odabira već jednostavno način življenja. Teško i neugodno je dokazivati nečije poštenje jer ljude možeš zavarati, pa i samoga sebe, pričom o poštenom radu, poštenom odnosu prema kolegama i raznim drugim situacijama gdje se iskazuje poštenje. Nezahvalno je procjenjivati nečije poštenje i zbog toga što uvijek postoji mogućnost subjektivnog mišljenja ali zato jedino iskreno i sasvim sigurno lišeno nametnutih pravila, nepogrešivo točno poštenje pokazuju nam životinje. Lišene licemjerja i vođene golim nagonom za preživljavanjem životinje točno znaju tko se pošteno brine za njih a tko ne. Neven je jedan od aktivnijih članova Udruge za zaštitu životinja, a njegova skrb za slomljeno krilo galeba Gage o kojem se brine već više od dvije godine ili svakodnevno hranjenje legla mačića nema kompromisa ni laganja.

Lojalnost – stvarna priča o tome kako je kandidat pokazao da njeguje i promiče vrijednost rada

Tijekom godina često bi išao na razna jedriličarska natjecanja, najčešće na RC44 World Championship i to o vlastitom trošku. Svojim znanjem i nesebičnim angažmanom trudio se pomoći oko svega što je u njegovoj moći u pripremi odabranog tima. Kruna ovakvog zalaganja bila je ta da ga je Team Artemis Racing 2016. godine uvrstio u shore team kao stalnog člana posade. Bilo je još timova koji su Nevenu nudili stalan posao ali on nikad nije prihvatio te ponude, već je ostao vjeran tvrtki u kojoj više od petnaest godina zarađuje svoj kruh.

Pozitivna energija – stvarna priča o tome kako je kandidat pokazao da njeguje i promiče pozitivnu energiju na radnom mjestu unatoč osobnim ili problemima na poslu

Životne nedaće nisu zaobišle niti Nevena, bio je mlad kad je ostao bez oca a briga oko bolesnog brata, potom i bolesne majke pala je na njega. Pozitivna energija kojom je zračio pomogla mu je da savlada sve probleme. Svoj unutarnji mir pronalazi u izradi maketa plovila. Perfekcionist u svemu vezanom za jedrilice izradio je jedinstvene makete u točnom omjeru bez upotrebe ikakvih pomagala izuzev ravnala. Njegovi ručno izračeni modeli plovila bili su izloženi diljem svijeta na raznim regatama. Način na koji Neven svojom pozitivnom energijom savladava sve životne probleme može biti primjer svima.

Profesionalnost – stvarna priča o tome kako je kandidat pokazao da njeguje i promiče profesionalnost

Tijekom svih jedriličarskih natjecanja koje je Neven odrađivao nikada se nije dogodilo da bi neka jedrilica ostala bez mogućnosti za jedrenjem, uvijek bi se nekako našlo rješenje kako osposobiti jedrilicu kako bi se natjecanja mogla odraditi do kraja. Možda nekima jedrenje zvuči kao lagodno plutanje blago namreškanim morem pa samim tim problemi s jedrilicom se svode na minimalne intervencije ali svatko tko samo malo poznaje jedrenje zna u kakvim sve uvjetima plove i koja naprezanja podnose ova plovila. Match race, po kojem je ACI najpoznatiji, je regata vrlo dinamična, odvija se u raznim vremenskim uvjetima te su vrlo česti kontakti jedrilica pri čemu dolazi do raznih puknuća, lomova i ostalih nezgoda. Postići da se natjecanje odvija bez problema moguće je samo ako djelatnici na održavanju plovila maksimalno profesionalno odrađuju svoj posao.

Odgovornost – stvarna priča o tome kako je kandidat pokazao da njeguje i promiče odgovornost

Nakon dugogodišnjeg korištenja jedrilica u razne svrhe: za razna natjecanja, team buildinge, krstarenja i ostale aktivnosti došlo je do oronulosti a onda i zapuštenosti plovila. Tadašnja Uprava je odlučila da bi bilo najbolje prodati cijelu regatnu flotu i kupiti nova plovila. Neven i nekolicina entuzijasta uspjeli su odgovoriti tadašnju Upravu od prodaje ali su se obvezali da će plovila u potpunosti obnoviti u zadanom roku, samo da im se nabavi materijal potreban za obnovu. Potpuno samostalno bez pomoći vanjskih djelatnika samo uz pomoć kolega unutar ACI-ja, obnovili svih dvanaest regatnih brodova, a da niti jedan vanjski serviser nije bio angažiran. Ne samo da su plovila ponovo postigla svoju funkciju već je sve napravljeno u zadanom roku. To da su doslovno živjeli na tim jedrilicama dok nisu sve bile spremne za plovidbu i danas je primjer savjesnog i odgovornog pristupa radnoj obvezi.

Dobar odnos prema nadređenima – stvarna priča o tome kako je kandidat pokazao da njeguje i promiče dobar odnos prema nadređenima

Neven je oduvijek volio pomagati drugima, pa tako mu nije nikada bio problem izdvojiti i privatno vrijeme kada bi nekome od kolega trebalo nešto pomoći. Za Nevena zapravo ne postoje nadređeni i neki drugi jer on ljude dijeli na iskrene, poštene i one koji to nisu. Odnos prema nadređenima za Nevena je isti kao odnos prema bilo kome jer svi koji su se ljudsko odnosili prema njemu mogli su računati na njegovu pomoć bez obzira bili nadređeni, podređeni ili jednostavno kolege.

Briga za kolege –stvarna priča koja pokazuje brigu radnika za kolege

Odgovoran posao u smjenama koji je odrađivao s kolegama bila je prava prilika da pokaže svu svoju empatiju i brigu za kolege. Kad god bi netko od kolega trebao promijeniti smjenu Neven je prvi nudio svoje šihte, obilazio bolesne kolege i raspitivao se kako su. Dodatan trud koji je ulagao u svoju radnu obvezu nije ga sprječavao da pokaže svoju kolegijalnost.

Dodana vrijednost – zalaganje i dodatna briga radnika za kupca

Kroz svoj životni put u kojem su more i jedrenje uvijek bili osnovni dio njegovog života stekao je puno poznanstva iz jedriličarskog svijeta. Svjetski poznati jedriličari kao i cijeli organizacijski odbori upravo radi njega dolazili na regate u Hrvatskoj kojima je on bio dio organizacijskog tima. Svojim trudom postigao je da ga cijene u svijetu dvobojnog jedrenja i tako na najbolji način postigao da cijene i sredinu iz koje je potekao.

Iskrenost – radnik je bio iskren u trenutku kada ga je ta iskrenost mogla koštati

Kod Nevena nema alternative, iskrenost je uvijek jedina opcija. Znao je biti tužan i pokunjen kada bi netko obezvrijedio njegov rad ali to ne bi prešutio. Reagirati na neku nepravdu koja je nanesena njemu ili nekome od njegovih kolega to je uvijek bila jedina opcija za razliku od nekih koji nepravdu prešućuju, klimaju glavom i lažno se izjašnjavaju. Zna Neven da se ulizice i mutikaše znaju izboriti za bolju poziciju u timu ali to jednostavno nikada nije bio njegov izbor.

Kolege

Organizatori projekta

O nama
U potrazi smo za “običnim” zaposlenikom, vrijednim čovjekom koji svakoga dana pridonosi svojoj okolini tako što poštuje načela…
Prijavi Naj radnika
Kako nas podržati

Projekt Mali svjetionik možete podržati na nekoliko načina, financijski, medijski, internom komunikacijom…

Kontakt

Copyright © 2019. Mali svjetionik. Sva prava zadržana.