Irena Barukčić

Irena Barukčić

KANDIDAT14 - 455 glasova
Irena Barukčić
Poduzeće: Ustanova za zdravstvenu njegu ZRINUS Petrinja
Prijavnica: Irena Barukčić
Irena Barukčić
Irena Barukčić
Uz obiteljske obveze posao na prvom mjestu.

M Uz obiteljske obveze posao na prvom mjestu

Skromnost i samozatajnost su vrline koje u malim mjestima skoro i ne primjećujemo. Ako se ove osobine prepoznaju u osobi koja se nesebično daje na području u kojem su ratne traume još uvijek prisutne, onda one od brojnih drugih priča nikada ne mogu izaći na vidjelo. Upravo ove i druge plemenite osobine se nalaze u Ireni Barukčić, medicinskoj sestri koja već 15 godina neumorno radi u Ustanovi za zdravstvenu njegu ZRINUS u Petrinji. Sestra Irena uz obitelj s dvoje djece, od prvoga dana pokazuje marljivost i odgovornost u svakodnevnom poslu, što prepoznaju pacijenti kojima svakodnevno pruža usluge i pokazuje svoje vrline. To potvrđuju svi koji je poznaju, kako njezine kolegice i kolege tako i pacijenti.

Sestra Irena donosi radost svakom pacijentu u njegovom domu, a na poslu njezine kolegice i kolege kažu: „Divno je imati kolegicu na koju se možeš uvijek osloniti“. Ono što je posebno krasi kao osobu je njezin uravnotežen i izvrstan odnos s kolegama na poslu s nadređenima, s brojnim partnerima i liječničkim ordinacijama.

Naporan terenski rad u teškim uvjetima

Sestra Irena zbrinjava uglavnom najteže bolesnike u njihovom domu, sve u uvjetima koji zahtijevaju dodatna znanja i napore. Radi u iznimno otežanim uvjetima na strukturalno promijenjenom pograničnom, ruralnom, bivšem ratnom i miniranom području Banovine sa specifičnim infrastrukturnim i demografskim obilježjima. Iako se kroz djelatnost zdravstvene njege u kući bolesnika smanjuju ukupni troškovi cjelokupnog zdravstvenog sustava, ona je marginalizirana jer je vrijednost rada medicinske sestre podcijenjena zbog nisko ugovorene cijene usluga s HZZO-om. No zbog toga sestra Irena ne gubi nadu u bolje sutra, pokušava dati svoj doprinos da nam svima bude bolje. U kuće bolesnika uvijek ulazi s osmijehom na licu i mijenja raspoloženje u cijeloj obitelji.

Na terenu radi sama, vozi se do pacijenata u svim vremenskim uvjetima (snijeg, led, kiša, poplava), gdje su izuzetno teški socijalni i ekonomski uvjeti u kojima žive korisnici. Nerijetko i bez izvora tekuće vode, bez kupaonice, u kući gdje žive psihički bolesne i agresivne osobe. Pristup do boravišta pacijenta često je neadekvatan, udaljen više od 80 km od sjedišta Ustanove po makadamu i šumskim putovima.
Ona brine o ljudima koji prolaze kroz svoje najgore dane u životu, za palijativne pacijente kojima su to zadnji trenutci života u svom domu, za one s moždanim udarom, s ranama od dugog ležanja… Ona se brine za mnoge naše majke, očeve, sestre, braću, prijatelje i obitelj. Nije važno tko ste i što se dogodilo. Ona će se pobrinuti za vas i naći utješnu riječ.

Sa svojim požrtvovnim radom, u teškim i kompliciranijim uvjetima, s mnogo manje tehničkih i tehnoloških pomagala, nastoji osigurati najbolju moguću kvalitetu zbrinjavanja bolesnika. Iako se možda duboko u sebi osjeća iscrpljeno i preopterećeno od napornog dana na terenu, nikada to nije pokazivala pred drugim zaposlenicima u Ustanovi ali i pred pacijentima.

Požrtvovna sestra i izuzetna osoba

Vrijednost rada medicinske sestre i njezinog doprinosa društvu sigurno se mjeri stručnošću i brigom za bolesne. No, pored toga struka medicinskih sestara požrtvovna je i humana djelatnost, koja pacijentima svih kategorija pridonosi olakšavanje u najtežim situacijama, što sestra Irena dosljedno slijedi. Ona je brižna, strpljiva, ljubazna, i više od onog što se očekuje od medicinske sestre. Potpuno posvećena služenju najpotrebnijima, s velikom neiscrpnom energijom u sebi gradi ljubav za ljude. U Ustanovi ZRINUS je prepoznatljiva po izuzetnim organizacijskim sposobnostima, glavni je kotačić bez kojeg bi mehanizam teško funkcionirao. Raspored, planove rada, imena pacijenata i glavne probleme skoro da zna napamet.

Svakodnevno pruža pomoć kolegicama i kolegama na poslu u savladavanju najtežih stručnih i logističkih problema te kriznih situacija. U bilo koje vrijeme ona pruža pomoć, zamijeni ih na radnom mjestu ukoliko je to potrebno odradi posao na njihovom terenu.. Sve to sestra Irena čini jer tako želi pa nije čudno što u anketama Ustanove o komunikaciji i organizacijskoj kulturi dobije najvišu ocjenu. Zbog toga je svi iznimno poštuju. Sve poslove obavlja u roku, radi sve ono što se od nje na radnom mjestu traži, ali isto tako o svemu brine kao da se radi o njezinoj Ustanovi.
Za svoj trud često dobiva od pacijenata zahvale a kolegice i kolege su već davno u njoj prepoznali izuzetnu osobu.

Unatoč većem iseljavanju i odlasku sestara, ona ostaje vjerna svojoj Ustanovi

Da je sestra Irena visokih moralnih i karakternih osobina pokazuje niz događaja. Jedan od njih je onaj kada se iz Petrinje i s Banovine masovno počele iseljavati obitelji od kojih i brojne medicinske sestre, koje su potražile atraktivnije i bolje plaćene poslove u inozemstvu, Zagrebu ili u državnim ustanova na području županije.
Ona je ostala uz svoje pacijente i uz svoju Ustanovu ZRINUS u kojoj je našla prvo zaposlenje po završetku Škole za medicinske sestre. Nju je vodio osjećaj odgovornosti i lojalnosti prema Ustanovi i vrijednostima koje oblikuju korporativnu kulturu.

Tijekom njezinog petraestogodišnjeg rada dala je izniman doprinos povećanju učinkovitosti i kvaliteti svakodnevnog rada i poslovanja u Ustanovi. Na radnom mjestu ostvarila je specifična profesionalna postignuća, predana je poslu, pouzdana, fleksibilna, samostalna osoba izraženih komunikacijskih vještina i uspješno savladava zahtjevne zadatke u skrbi za bolesnika.
U radu je odgovorila na sve zahtjeve radnog mjesta i implementiranog sustava upravljanja kvalitetom (Certifikat ISO 9001, od 2008), na temelju stručnih i socijalno-komunikacijskih kompetencija. Zadnja godišnja ocjena njezinih kompetencija i uspješnosti je bila 4,9 (ocjena 1-5), i tako je od ukupno 20 zaposlenih svrstana na vodeće mjesto na rang listi u Ustanovi. Također je zapažen njezin volonterski rad u zajednici na preventivnim zdravstvenim programima u okviru Udruge DRUŠTVO ZDRAVLJA.

Stvaranje nove vrijednosti sestra Irena promatra i kroz dodanu vrijednost u vidu znanja i novoga intelektualnog kapitala. Zato, unatoč svim privatnim i poslovnim obavezama i ulogama koje ima, ona se stalno i stručno usavršava te je 2016. godine na Medicinskom fakultetu Osijek završila jednogodišnji studij palijativne skrbi u djelatnosti zdravstvene njege u kući.
Od ove godine započinje i sa studijem sestrinstva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci – studij u Karlovcu.
Ova priča o medicinskoj sestri Ireni Barukčić nije rađena na bazi dojma i deklarativnog opisa osobe, nego temeljem dugogodišnjeg praćenja i ocjena njezina rada. Jer, ona je svojim predanim radom stalno radila na stvaranju dodane vrijednost organizacijskoj kulturi i konačnoj uspješnosti struke i Ustanove iza koje stoje svi zaposlenici i menadžment Ustanove za zdravstvenu njegu ZRINUS.

Ravnatelj
Mr.sc. Petar Ćosić

Organizatori projekta

O nama
U potrazi smo za “običnim” zaposlenikom, vrijednim čovjekom koji svakoga dana pridonosi svojoj okolini tako što poštuje načela…
Prijavi Naj radnika
Kako nas podržati

Projekt Mali svjetionik možete podržati na nekoliko načina, financijski, medijski, internom komunikacijom…

Kontakt

Copyright © 2019. Mali svjetionik. Sva prava zadržana.