Ivica Kolarić

Kandidat2 - 627 glasova
Ivica Kolarić
Poduzeće:
Prva osnovna škola Varaždin
Ivica je svjetionik koji mladima pokazuje put da uz izvrsnost, rad i timski duh mogu stvarati bolje sutra ovdje u Hrvatskoj. Pokazuje da niti jedan san nije prevelik i da niti jedan cilj nije predaleko.

M Ivica Kolarić po zanimanju je dipl. inž. elektrotehnike, učitelj Tehničke kulture u Prvoj osnovnoj školi u Vraždinu. Osim što predano radi svoj posao, on već 17 godina neumorno radi na razvoju izvannastavne aktivnosti Robotike radeći sa djecom od vrtićke do srednjoškolske dobi, te educirajući kolege učitelje kako bi i oni u svojim sredinama djecu mogli uvesti u svijet robotike. Učitelj koji živi i radi u Varaždinu tijekom tjedna radionice robotike održava u Varaždinu, a vikendima u Zagrebu. Za vrijeme školskih praznika organizira i vodi kampove i radionice robotike po cijeloj Hrvatskoj. U vrijeme korone nastavio je organizirati online radionice iz svojeg dnevnog boravka angažirajući cijelu svoju obitelj. I sam je kao jedno veliko nasmijano dijete, veliko srce i Duša, a opet pravi mentor, pokretač i vizionar.

Podučava djecu na radionicama robotike, a oni kroz igru konstruiraju, stvaraju i programiraju svoje robote koji voze kroz labirinte spašavajući žrtve, kreću se senzorima prate crte, igraju nogomet i plešu i tako usvajaju znanja potrebna za budućnost. Ivica je neumoran u svojim idejama, u radu i želji da stvori bolju Hrvatsku, onu u kojoj će se cijeniti izvrsnost, sposobnost, rad, zalaganje, znanje, pravednost i uspjeh. Već 12 godina kontinuirano vodi robotičare na međunarodna, europska i svjetska RoboCup Junior natjecanja s kojih se robotičari redovito vraćaju sa odličjima. Pri tome ne pita za uloženo vrijeme, ne pita za novčanu nagradu (jer je nema, kao ni priznanja obrazovnog sustava), ne pita za sebe jer ono što njega motivira je uspjeh djece, njihovo veselje kada se popnu na postolja osvajajući medalje i pehare od Austrije do Portugala, od Meksika do Kine, od Njemačke do Japana, od Kanade do Australije i Tajlanda ostavljajući iza sebe svjetske velesile kao što su Japan, Kina, Njemačka, Rusija. Sve te države ulažu jako puno novaca u svoje robotičare, dok na žalost u Hrvatskoj nije tako. Zbog toga Ivica i udruga Hrvatsko društvo za robotiku prije međunarodnih natjecanja obično traže donatore da bi djeca uopće mogla otputovati na ta natjecanja jer nema sustavnog financijskog ulaganja u tu izvannastavnu aktivnost.

Često na radionicama i natjecanima djecu počasti i nahrani plačajući hranu iz vlastitog džepa. Jako mu je važan timski duh, da starija djeca pomažu mlađima, da zajedno rješavaju probleme i da prenose svoje znanje. Na natjecanjima se vrlo često događa, iako su si međusobno ljuta konkurencija, uvjek si međusobno pomažu jer su već naučili njegovu poznatu rečenicu: „Kaj će vam znanje ako ga nećete podjeliti!?“. Na europskim i svjetskim natjecanjima oranizatori, suci i mentori dive se elanu, atmosferi, znanju i postignuću Ivice i njegovih robotičata. No on je i tu nevjerojatno skroman, uvijek govori da je sve to zasluga djece, učenika koji marljivo rade vikendima i u svako slobodno vrijeme, bez obzira što se generacije tih učenika pod njegovim vodstvom izmjenjuju. Međunarodna RoboCup zajednica koja organizira natjecanja u robotici, jako ga cijeni, prepoznaje njegove rezultate, želi učiti od njega te mu je povjerila organizaciju 4. Europskog RoboCup Junior natjecanja koje će se održati u lipnju 2023. u Varaždinu.

Ne mari Ivica koliko će vremena, energije i rada uložiti kako bi volonterski vodio ovaj veliki projekt jer svjestan je da stvara i živi svoj san kojeg sanja već više od 10 godina i zato kada bi postojala nagrada za naj radnika desetljeća Ivica bi i nju zaslužio jer mu je više od 10 godina neumornog rada trebalo da ovo postigne. U današnje vrijeme sivila loših vijesti o inflaciji, koroni i ratu, u vrijeme žutila gdje se čini kao da se gube prave vrijednosti poštenja i predanog rada, Ivica je svjetionik koji mladima pokazuje put da uz izvrsnost, rad i timski duh mogu stvarati bolje sutra ovdje u Hrvatskoj. Pokazuje da niti jedan san nije prevelik, da niti jedan cilj nije predaleko jer ako se Hrvatsku može staviti na svjetsku kartu robotičke velesile, tada je u u ovoj zemlji puno toga moguće.

 

Organizatori projekta

O nama
U potrazi smo za “običnim” zaposlenikom, vrijednim čovjekom koji svakoga dana pridonosi svojoj okolini tako što poštuje načela…
Prijavi Naj radnika
Kako nas podržati

Projekt Mali svjetionik možete podržati na nekoliko načina, financijski, medijski, internom komunikacijom…

Kontakt

Copyright © 2019. Mali svjetionik. Sva prava zadržana.